2013 anul european al cetățenilor – dreptul la informatie

2013 anul european al cetățenilor – dreptul la informatie

dreptul la informatie

Accesul la Informatie

In momentul de fata dupa parerea mea accesul la informatie in Romania este si nu prea respectat si as vrea sa ma opresc si la un exemplu. Exista institutii care nu respecta acest drept iar functionarii de acolo par enervati la culme ca ai avut curaj, ca ai indraznit sa ceri informatii publice, adica este dreptul meu si tocmai de aceea tin sa ma si folosesc de el.

Evident anumite institutii nu au auzit de sesizari online, habar nu au cum se foloseste un e-mail, ce sa mai zicem de felul cum se raspunde la un astfel de e-mail. Oricum ai sa incerci ceva vor taragana raspunsul care trebuie sa vina conform legii in maxim 30 de zile, in loc sa ai un raspuns rapid si eficient, e ceva de genul, ia sa vedem cum il tinem in sah pe asta sa se sature de cerut informatii, foarte gresit !

Desi Uniunea Europeana isi propune prin aprobarea Conventiei privind accesul la informatie sau participarea publicului la luarea de decizii in diferite probleme de interes public, institutiile par sa nu fie pe aceeasi unda si sa puna numai piedici, asa ca cetatenii care ar trebui sa fie sensibilizati si implicati in probleme de mediu, sau imbunatatirea legislatiei sunt cam satui de politica asta de “bataie de joc” .

Mergand pe Conventia care este in vigoare din 30 octombrie 2001, in privinta implicarii de exemplu a cetatenilor in problemele de mediu, as presupune si o imbunatatire a protejarii mediului, de aici rezultand si o imbunatatire a calitatii vietii pentru noi si urmasi nostri. Conventia propune interventia in trei domenii :

  • asigurarea accesului publicului la informatiile de mediu detinute de autoritatile publice;
  • stimularea participarii publicului la luarea deciziilor care au un impact asupra mediului;
  • extinderea conditiilor de acces la justitie in probleme de mediu.

Totusi exista si varianta de a refuza accesul publicului la informatii, aceasta varianta este valabila in urmatoarele cazuri:

  • daca autoritatea publica nu detine informatiile solicitate;
  • daca solicitarea este vadit nerezonabila sau este formulata in termeni prea generali;
  • daca solicitarea se refera la documente in curs de elaborare.

Deci mare atentie ce informatii cereti si cum le cereti, autoritatile abia asteapta sa gaseasca un motiv sa zica “pas”. Insa trebuie sa mai tineti cont de urmatorul lucru in caz ca ati primit un refuz, decizia de refuz trebuie sa fie motivata cam atat de bine cum ati motivat si voi de ce doriti aceste informatii cat si sa contina caile de recurs de care dispuneti in caz ca sunteti nemultumit de raspuns.

Autoritatile publice sunt de altfel obligate sa actualizeze informatiile detinute in permanenta, nu cum se intampla la anumite institutii unde nu am vazut actualizari de perioada bune, iar de aici pana la interpretarea informatiilor care nu vin dintr-o sursa oficiala e numai un pas.

Conform portalului europa.eu exista si o Transpunere a Convenţiei de la Aarhus în dreptul comunitar

Comunitatea s-a angajat să ia măsurile necesare pentru a asigura aplicarea efectivă a convenţiei. În fapt, primul pilon al convenţiei, care se referă la accesul publicului la informaţii, a fost pus în aplicare la nivel comunitar prin Directiva 2003/4/CE privind accesul publicului la informaţiile despre mediu. Al doilea pilon, care se referă la participarea publicului la procedurile de mediu, a fost transpus prin Directiva 2003/35/CE. O propunere de directivă publicată în 2003 urma să transpună al treilea pilon, menit să garanteze accesul publicului la justiţie în probleme de mediu. În cele din urmă, un regulament adoptat în 2006 urmăreşte să garanteze aplicarea, pentru instituţiile şi organismele comunitare, a dispoziţiilor şi principiilor convenţiei.

Concluzia mea este  ca cetatenii nu prea cunosc acest drept de acces la informatie, iar pe cealalta parte functionarii institutiilor reactioneaza ca si cum le-ai cere ceva la care nu ai dreptul, fapt care intimideaza si mai mult un cetatean obisnuit in a cere informatii conform dreptului pe care il are garantat !

In saptamana viitoare presimt ca vom vorbi despre drepturile tale de turist !

Articol scris pentru ”concursul Blogger European” al carui regulament il puteti citit la urmatorul link: Regulamentul campaniei .

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!