Independent la alegerile pentru Parlamentul European ?

Independent la alegerile pentru Parlamentul European ?

alegerile pentru Parlamentul European

In anul ce urmeaza, in luna mai vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, as vrea sa scriu de data asta despre cat de mult este dezavantajat un candidat independent. Dorinta mea poate fi motivata si de faptul ca anul trecut am candidat din postura unui candidat independent insa la alegerile locale, evident si acolo dezavantaje la greu pentru un candidat independent.

De data asta daca tot vorbim de alegerile pentru Parlamentul European, un candidat independent are nevoie nici mai mult nici mai putin decat de 100.000 de semnaturi numai pentru a depune candidatura, asta conform Legii 33/2007, daca as alege un partid insa un singur membru ar trebui sa stranga in jur de 5000 de semnaturi, am calculat conform unei liste de formatiune politica care are de obicei in jur de 40 de membrii. Vi se pare normal ? mie nu, mai ales ca sunt cu totul impotriva aderarii la o formatiune politica, adica un partid, unde trebuie sa sustii de obicei ideile si optiunile conducatorilor si nu realitatea sau simtamintele tale ca membru.

Conform  raportului “România are nevoie de sistem electoral competitiv pentru europarlamentare”, publicat de Centrul Român de Politici Europene, tara noastra are cele mai drastice conditii de participare a independentilor la alegerile pentru Parlamentul European dintre toate statele europene, iar modificarea sistemului electoral a fost recomandata si de alte forumuri insa momentan asteptam.

Surprinzator sau nu cunosc si eu un caz al unui prieten care are intentia de a candida in primavara lui 2014 ca si independent la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce reclama el este faptul ca pe langa numarul enorm de mare de  semnaturi care trebuie strans, nu exista inca un model pentru lista de strangere a semnaturilor adoptat ceea ce face si mai grea viata unui candidat independent prin reducerea perioadei de strangere a celor 100.000 de semnaturi.

Clar numai dupa aceste prime dezavantaje trag concluzia ca legea si conditiile de participare a unui candidat independent la Alegerile Europarlamentare din 2014  trebuie neaparat modificate, insa cum aceasta cumpana sta pe umerii partidelor politice va fi foarte greu de realizat, insa speranta moare ultima.

La fiecare 5 ani, cetățenii europeni își aleg, prin vot direct, reprezentanții în Parlamentul European, care  le apără interesele în procesul de luare a deciziilor la nivel european. Instituțiile europene depun eforturi pentru a sublinia importanța unei participări cât mai largi la viitoarele alegeri europarlamentare.

Material  scris pentru concursul Blogger European,  vezi aici Regulamentul campaniei .

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!