Cetatean european cu sau fara drepturi ?

Cetatean european cu sau fara drepturi ?

cetatean

Multi au auzit despre drepturile de cetatean european, cam tot atatia s-ar bate cu pumnul in piept la diverse institutii sau companii ca au aceste drepturi insa din pacate pentru ei, nu le cunosc prea bine, sau chiar deloc.

Asa ca daca tot s-a declarat 2013, anul european al cetatenilor ar fi cazul sa facem cateva articole care sa puncteze unde trebuie, nu degeaba in 2010 raportul Comisiei Europene arata clar ca cetatenii europeni nu stiu sa profite de drepturile lor dintr-un singur motiv, nu le cunosc.

Avem cateva drepturi foarte importante si poate ar fi cazul sa va reamintesc cateva :

 • Dreptul de a inainta petitii Parlamentului European, sau de a face sesizari in scris catre orice institutie a Uniunii Europene
 • Dreptul la protectie din partea autoritatilor diplomatice sau consulare ale oricarui stat membru UE intr-o tara terta, chiar daca statul membru de care apartineti nu are consulat.
 • Dreptul la libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene sau chiar de stabilire oriunde pe teritoriul acesteia
 • Dreptul de a vota sau de a candida la alegerile municipale sau parlamentare in statul membru in care locuiti

Am sa raman un pic la dreptul la libera circulatie, pentru ca unii au inca mintea in ceata si gandesc pentru timpurile de acum 30 de ani, cu vize si alte proceduri  .

Fiind cetatean european aveti dreptul la libera circulatie cat si sedere in orice membru stat al Uniunii Europene, acest drept se aplica chiar si pentru cateva insule din :

 • Portugalia (Azore, Medeira)
 • Finlanda (Aland)
 • Spania (Canare, Ceuta şi Melilla)
 • Gibraltar

Cat si pentru Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Acest drept nu se aplica insa si in cazul Insulelor Anglo-Normande, a Insulei Man, Insulelor Feroe din Danemarca si nici in cazul Elvetiei.  In cazul Elvetiei va puteti bucura de anumite drepturi in baza acordului privind libera circulatie a persoanelor semnat in 1999 intre UE si Elvetia, insa acestea sunt restranse, vezi aici acordul .

Nu aveti nevoie de viza pe teritoriul Uniunii Europene, insa trebuie sa aveti asupra dumneavoastra o carte de identitate sau un pasaport care mai are valabilitate cel putin 3 luni . In cazul in care ati pierdut sau uitat documentul de identificare (pasaport sau carte de identitate)  inainte de a fi expulzat functionarii vamali  trebuie sa respecte procedura si sa va ofere mijloacele rezonabile de a obtine documentele necesare si sa permita sa existe totusi o perioada de timp rezonabila in care acestea sa fie aduse si prezentate !

Cu siguranta ati auzit si de spatiul Schengen, defapt acest spatiu este o zona din cadrul Uniunii Europene in care nu se efectueaza controale la frontierele interne . Din spatiul Schengen fac parte tari precum :

Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia dar si
Islanda, Norvegia şi Elveţia, din pacate Bulgaria, Cipru, Liechtenstein şi România nu fac parte din spatiul Schengen iar Irlanda şi Regatul Unit au ramas in afara spatiului Schengen pentru a mentine controalele la frontiera cu alte state membre . In spatiul Schengen nu este nevoie sa prezentati pasaportul sau cartea de identitate la trecerea  frontierelor interne dintre doua state care fac parte din spatiul Schengen.

Exista state care solicita si raportarea prezentei dumneavoastra la intrarea in tara intr-o perioada de timp rezonabila,  aceasta perioada difera de la stat la stat, iar nerespectarea ei aduce si sanctiuni administrative, trebuie sa mentionez si faptul ca exista si state care nu solicita acest raport de prezenta. Dupa o perioada de 3 luni exista anumite conditii de sedere  care difera de la caz la caz .

– Daca intre timp ati inceput sa beneficiati de o activitate salariala sau independenta, aveti drept de sedere asigurat si nu mai este nevoie de indeplinirea altor conditii

– Pentru studenti exista cateva conditii:

 • Sa fie inscrisi la o institutie cu scopul de a urma studii sau un stadiu de formare profesionala
 • Sa detina asigurare medicala
 • sa declare ca are suficiente resurse incat sa nu devina o povara pentru sistemul de asistenta sociala

– Pentru someri sau pensionari

 • trebuie sa posede suficiente resurse pentru ei si familie pentru a nu deveni o povara pentru sistemul de asistenta sociala

Dreptul de sedere permanenta, se poate acorda doar daca ati implinit cinci ani de sedere continua in statul membru gazda, acesta se pierde in cazul in care aveti o absenta care depaseste o perioada de doi ani consecutivi

Ce alte drepturi  aveti daca v-ati stabilit in alt stat din Uniunea Europeana sau aveti un loc de munca acolo ?

 •  dreptul la egalitate de tratament, conform articolului 18 din Tratatul privind functionarea  Uniunii Europene, se interzice discriminarea in temeiul nationalitatii

Printre beneficii :

 • dreptul la subventii pentru biletele de transport ,
 • dreptul la  scolarizare ( accesul la educatie)
 • dreptul la asistenta sociala
 • dreptul la acces la piata muncii
 • dreptul la protectie pentru rezidentii permanenti si pentru minori
 • dreptul la sanatatea publica

Pentru persoanele private de libertate care au ispasit o perioada de pedeapsa, condamnarile anterioare nu reprezinta in sine un motiv de restrangere a dreptului la libera circulatie sau sedere !

Anul european al cetatenilor 2013 aduc in atentia cetatenilor din statele membre UE drepturile care le revin, toti cei 500 de milioane de cetateni europeni beneficiaza de aceste drepturi, voi reveni in fiecare saptamana cu cate un articol despre drepturile cetatenilor europeni !

Acest articol a fost scris “Pentru concursul Blogger European” al carei regulament poate fi citit aici  Regulamentul campaniei .

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!