The art of DAR – 1001 bunatati pentru tine

The art of DAR – 1001 bunatati pentru tine

the art of dar

Proiectul  The Art of DAR reprezinta promovarea regiunilor Târnava Mare şi Valea Barcăului, a biodiversitaţii bogate, a meşteşugarilor și produselor din cele două zone. Produsele se pot achiziționa de pe site-ul www.artofdar.ro , din data de 22 octombrie.

Cine sunt cei implicati in proiect si zonele cuprinse in acest proiect?

  • Fundația ADEPT este una dintre organizatiile fruntașe în ceea ce privește preocuparea pentru elaborarea planurilor de management pentru ariile protejate din țară.  consultând factorii de interes și asigurând sprijinul amplu pentru aceste zone. Fundația ADEPT a facilitat includerea în rețeaua Natura 2000 a unei zone de 85.000 de hectare, creând situl SCI Sighisoara-Tarnava Mare SC în 2007. Situl include o populație de 25.000 de locuitori.
  • Fundaţia AGAPIS este o organizaţie non-guvernamentală, implicată constant în proiecte pentru comunitate încă din anul 1997. La început a fost doar o organizaţie locală, concentrată pe dezvoltarea comunei Ileanda (jud. Sălaj), implementând proiecte susţinute de iniţiative locale.
  • Zona Târnava Mare este situată în Europa de Est, în sudul Transilvaniei . Aici sunt printre cele mai importante peisaje agrare cu o valoare ridicată din punct de vedere al biodiversităţii ce a supravieţuit intactă în Europa depresionară. Zonă a satelor săsești cu o populație de aproximativ 100.000 de persoane care trăiesc într-una dintre ultimele peisaje ale Europei medievale . Un loc rămas neschimbat de 800 de ani.
  • Valea Barcăului înseamnă locuri inedite precum Izvoarele Barcăului, păstrăvăria de la Tușa, mori de apă, ruinele cetății Subcetate, pietrele de la Preoteasa, ape termale, Castelul Banffy, mlaștina de la Iaz, muzeul etnografic, Valea Morii, pădurea Lapiș cu cerbii lopătari, sate de slovaci, rezervație de bizoni, plăcinte de cartofi (polișneac), silvoiță, pălincă de cireșe… o groază de legende, tradiții păstrate și multi oameni darnici și harnici.


Ce produse poti gasi la The art of Dar ?

  • Gemul – Pregătit și meșteșugit cu grijă, pasiune și atenție, din fructele crescute din pământ ardelenesc, gemul „The art of DAR”, este realizat după o rețetă secretă a Gerdei Gherghiceanu din Viscri, renumită în toată lumea pentru calitatea gemurilor şi dulceţurilor produse de ea.  Gerda, sau “Mama Gerda” și soțul ei, Nicu, sunt unii dintre pionierii agroturismului din zona Tarnava Mare. Doamna Gerda este sursa de inspiratie pentru Slow Food International în România și considerată unul dintre cei mai pricepuți bucătari din zonă. Viscri nr 22 poate găzdui pană la 15 turiști deodată, asta dacă vă decideți să stați peste noapte.
  • Mierea – Aceasta este culeasă cu migală din florile înmiresmate ale văilor Barcăului, din Transilvania, de către neobositele albine, iar pentru calitățile ei și gustul prețios, apicultorii pricepuți o adună  cu grijă de la micile viețuitoare. „Un apicultor inimos din Sălaj”, așa se autocaracterizează maestrul mierii. El face parte din Federația Asociațiilor Apicole din România și este de profesie tehnician veterinar. Născut în comuna Horoatu Crasnei- Sălaj, acum 63 de ani, paractică aplicultura de peste 50 de ani.

Ce mestesugari gasim in proiectul  The art of Dar ?

  • Artist Sticlar – Ion Tămâian este unul dintre co-proprietarii firmei Ion Art Glass, fondată în 1992. Absolvent al Academiei de Arte ,,Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și membru al Uniunii Artiștilor plastici, Ion Tămâian este un artist sticlar bine cunoscut în țară și în străinătate, pentru prestațiile sale plastice prestigioase. Lucrările sale au fost expuse în galerii și simeze din țară (Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, București), dar și din Europa (Germania, Elveția, Franța, Suedia, Norvegia), SUA și Japonia.
  • Artist Decorator – Ligia Bodea, o tânără de 19 ani din Iaz, județul Sălaj, a decis acum 7 ani să transforme moștenirea bunicii sale, casa acesteia, în muzeu etnografic. A adunat de prin podurile caselor vechi din zonă câteva mii de obiecte tradiționale: costume populare, vase de ceramică și icoane pe sticlă. Acest muzeu unic și proprietarul său, Ligia, sunt acum faimoși peste tot în România, după ani de colaborare cu autoritățile județene din Sălaj, și promovare la diferite târguri și evenimente culturale din țară.
  • Argintar – Dras Group is a small Romanian- German enterprise, which produces silver, brass and copper objects. Their activity has started 17 years ago in Turda, thecountyofCluj, and their staff, all 15 of them, take great pride in the quality of their products, products that proudly wear the label: “Made inRomania”.
  • Tâmplar – Domnul, Șipoș Ștefan, spune că, „M-am născut în rumeguș!”, în 1959 . Pentru a lăsa moștenire meseria lui, a devenit tehnician la Universitatea de Arte și Design „Ion Andreescu” din Cluj- Napoca, unde se ocupă și de stagiul de practică al studenților la Design.

Unicitatea acestuia se datorează calității superioare a produselor: mierea din Valea Barcăului și gemul, preparat după o rețetă specială a Gerdei Gherghiceanu din Viscri, regiunea Târnava Mare. Aceste zone sunt recunoscute pentru biodiversitate și pământul curat, fără urmă de îngrăşăminte chimice sau insecticide. Exclusivismul produsului provine din crearea unui ambalaj special, de cei mai buni meşteşugari locali și numărului limitat, 1001 de bucați pentru fiecare zonă: Târnava Mare şi Valea Barcăului.

The Art of DAR, conține produsul dulce: miere sau gem, recipientul din sticlă argintat, realizat manual și înseriat, lingurița de argint cu logo-ul zonei, suportul din stejar lustruit cu ceară de albine. De asemenea, pentru fiecare produs vândut se vor planta cinci stejari, care vor purta numele deținătorului. Mai multe detalii despre The Art of Dar puteti gasi pe site-ul www.artofdar.ro și pe contul de facebook.

 

blogger, consilier în Fundația Rafael și Social Media Strategist în Plantăm fapte bune în România, alerg împotriva cancerului pe 36fit.com!